5 VESELĪGĀKĀS EĻĻAS – ĒST UN SMĒRĒT UZ ĀDAS

Es vienmēr esmu teicis, ka labākās zāles un labākais veids, kā rūpēties par savu veselību, ir ēdiens. Iespējams tādēļ vienmēr esmu pievērsis uzmanību tām garšīgajām lietām. Tāpēc arī mūsu – vomFASS -klāstā vienmēr liela vieta bijusi balzametiķiem un gardajām riekstu un sēklu eļļām.

Šķiet, tāda pieeja nav bijusi  līdz galam pareiza. Pats kļūstu vecāks un pamanu augošo interesi par veselības jautājumiem. Jautājumu vairāk nekā atbilžu.

Esmu nolēmis rakt šo tematu dziļāk. Solos izglītoties un par to arī daudz runāt.

Kā pirmais solis – atjaunot mūsu plašo veselības eļļu klāstu.
Vispirms dažas būtiskas detaļas, kas raksturo ne tikai uz šīs piecas, bet visas vomFASS veselīgās eļļas:
– visas eļļas ir auksti spiestas;
– visām auksti spiestām eļļām ir jābūt ar jūtamu garšu. Nekādā gadījumā nedrīkst būt bezgaršīga.
– ja kādreiz apsverat kaut ko smērēt uz ādas, tad pamatprincips ir – ja esi gatava/-s to bāzt savā mutē, tad vari droši smērēt uz ādas;
– labākās zāles ir ēdiens. Visas šīs eļļas ir ēdamas.
 

 

1. Omega 3-6-9 eļļu maisījums

3:1 – tāda būtu standarta veselības prasība nepiesātināto taukskābju Omega 6 pret Omega 3 lietošanas attiecībai. Diemžēl mūsu modernajā sabiedrībā šī attiecība ir pat 20:1. ASV pat 60:1. Iemesli ir vairāki. Taču galvenie 2:
 vidējais cilvēks pārāk daudz lieto Omega 6 taukskābes no ļoti nekvalitatīvām rafinētām augu eļļām, hidrogenētiem augu taukiem. Gan vieni, gan otri tiek likt klāt pārstrādātajos pārtikas produktos.
 vidējais cilvēks pārāk maz lieto Omega 3 taukskābes. Šīs daudzkārt nepiesātinātās taukskābes bagātīgi atrodamas savvaļas jūras veltēs un zivīs. Tādēļ zivju vai krila eļļa ir ieteicama. Vai arī veģetārā versija – auksti spiestas linsēklu vai kaņepju sēklu eļļas.

 

Starp citu, interesanti, ka Omega 3 taukskābju izcelsme ir tikai un vienīgi augu pasaule. Zivīs un jūras dzīvniekos tād nonāk barības, no kā zivis pārtiek, dēļ. Tādēļ fermās audzētajos lašos, piemēram, praktiski nav Omega 3 taukskābju.

 

vomFASS ir izveidojis īpašu Omega 3-6-9 eļļu maisījumu apzināti veselības veicināšanai. Omega 3-6-9 izlasi veido 8 augstvērtīgas eļļas: kaņepju, linsēklu, kviešu dīgstu, rapšu, lazdu riekstu, vīnogu kauliņu, ciedru riekstu un gurķenes eļļa. Katrai eļļai ir sava nozīme vispārējās veselības veicināšanai to vitamīnu un barības vielu dēļ. Taču svarīgākais, ka tajā Omega 6 un 3 attiecība ir saglabātas tādā proporcijā, kādā tā ir ideāla cilvēka organismam.
Man ir bijusi milzu privilēģija un iespēja lietot šo eļļu jau ilgus gadus. Jo kolīdz šī eļļa parādījās vomFASS klāstā, es sāku to lietot.  Īsi pēc veikala atvēršanas man piedzima dēls (viņam vēlāk sekoja vēl 2 meitas). Dēls Jēkabs un pārējie bērni ar karoti teju katru dienu ēd omegu. Tā arī skaļi nokliedzos: “Omega”, un visi rindiņā sastājas pēc dienas devas

 

Iespējams vaicāsi, vai šo eļļu labāk lietot vakaros vai no rītiem, tukšā dūšā vai kopā ar ēdienu. Mana versija kā jau ar jebkuru lietu, kas ir dabīga un veselīga – tad, kad ērtāk, bet regulāri. Lai arī pētījumi var liecināt par to, ka efekts lielāks ir tādos un tādos nosacījumos, pieredze rāda – (kā tajā teicienā labāk sūdīgs plāns šodien, nekā perfekts plāns rīt) – regularitāte un konsekvence pārspēs jebkuru citu variantu!
==
2 mazi padomi:
– ziemas tumšajā laikā omegas karotē vēl piepilinu klāt vitamīnu D;
– ļoti laba universāla eļļa ādai, ja pēkšņi sausa vai raupja āda.

Iegādāties Omega 3 6 9 eļļu maisījumu

2. Ķirbju sēklu eļļa

Kopš pirmās vomFASS Rīga dienas šī eļļa ar lielu pārsvaru ir bijusi pati populārākā. Ja kādreiz gadās, ka mums veikalā tā ir beigusies (kas laika gaitā bijis šad un tad), tad to varam just gan mēs paši, gan arī  neapmierinātie gardēži.
Tādēļ izmantojot šo rakstiņu, gribu par visām šīm neērtībām lūgt piedošanu! 🙂
Man ir dažas versijas, kādēļ tieši šī eļļa ir tik populāra.

 

Pirmkārt, netipiski citām eļļām, šis tā dēvētais “Štīrijas tumšais zelts” ir tumši zaļā krāsā.  Lielu daļu cilvēku tas parasti pārsteidz.
Otrkārt, nezin’ kādēļ vēsturiski Dienvidamerikas izcelsmes ķirbjus latvieši uztver kā tādu latvisku dārzeni (ogu), atšķirībā no riekstu eļļām (mandeļu, lazdu, valriekstu). Tā kā ķirbju sēklu eļļai piemīt arī ļoti izteikts riekstains aromāts, tad latvieši ar šo identificējas daudz vairāk. Turklāt tā ir arī par vienu daļu lētāka nekā riekstu eļļas.

Eļļai ir augsta uzturvērtība, tās sastāvā ir gan piesātinātās, gan nepiesātinātās taukskābes, kas veicina taukvielu un holesterīna noārdīšanos organismā. Tā, cita starpā, satur gan Omega 6, gan Omega 3 taukskābes, arī vitamīnu B labākai vielmaiņai un nervu darbības stabilizēšanai, kā arī cinku un fosforu, kam ir būtiska loma zobu un kaulu uzturēšanā.
Labvēlīga iedarbība uz kuņģi. Daudzos atrodamajos aprakstos šī eļļa tiek saukta arī par vīriešu eļļu. Urologi pat iesaka vīriešiem dzert ķirbju sēklu eļļu prostatas profilaksei.
Ķirbju sēklu eļļa ir jūtīga pret gaismu, tāpēc tā būtu jāglabā tumšā un vēsā vietā.
Cepšanai eļļa nav piemērota.

 

Kā jau minēju, eļļai ir izteikts riekstu aromāts. Tā ir ne tikai viena no veselīgākajām, bet arī gardākajām eļļām. Paši austrieši to labprāt lieto pārlietu vaniļas saldējumam. Mūsu iecienītā, gadu garumā iegājusies recepte – kārtainie kartupeļu salāti ar kraukšķīgo bekonu. Te atrodama recepte!

 

3. Argāna eļļa

Marokas zelts. Tā šī brīnišķīgā eļļa tiek dēvēta Marokā, kas ir šīs eļļas vienīgā izcelsmes valsts. Tieši tā – argāna koki un to rieksti tiek audzēti vienīgi Marokā. Un arī tikai vienā reģionā.

 

Var jau būt, ka šur tur Eiropā un arī ASV šī eļļa kļuvusi par modes lietu. Taču jāsaka, ka ne velti. Viena no izcilākajām eļļām kosmētikai un skaistumkopšanai. Kuram tad neinteresē izskatīties skaisti un labi?
Tomēr sākšu ar kulināriju. Argāna eļļai piemīt maigi riekstaina garša, kas nedaudz atgādina sezamu vai mandeles. To, manuprāt lieliski var izmantot ēdienu garšas bagātināšanai. Es pats ļoti fanoju par šīs eļļas saderību ar (pīles) putna gaļas ēdieniem vai  tradicionāliem marokāņu un austrumu ēdieniem, kuskusu, putrām. Protams, zaļajiem lapu salātiem, kā arī ar krējuma sieriem un saldajiem ēdieniem.

 

Par veselību runājot, pasaulē argāna eļļas slavas gājiens sākās 2005. gadā, kad marokāņu inženieris Muhameds El Karcs un ekonomists Rudolfs Bresniks publicēja argāna eļļas pozitīvās īpašības, kas balstījās uz aktuāliem pētījumiem. Viņu testa rezultāti liecināja, ka argāna eļļa stiprina imūnsistēmu, mazina neirodermatītu, palēnina ādas novecošanos, pazemina tauku līmeni asinīs, kā arī uzlabo ķermeņa apasiņošanu.
Īpaši dāmas visā pasaulē lieto argāna eļļu matu stiprināšanai. Pamēģiniet iesmērēt argāna eļļu viegli mitros matos, paturēt kādas 15-20 minūtes, tad izmazgāt. Mati kļūs maigi zīdaini.

 

Mazliet no personīgās dzīves. Esmu līdz šim spējis pārliecināt ļoti daudzas sievietes izmantot visdažādākās eļļas skaistumkopšanā. Īpaši labi man ar šo veicās, kad vomFASS vadīju Dubaijā. Tikai vienai vienīgajai sievietei nevarēju “pārdot” eļļas ādas kopšanai. Tā bija mana sieva. Taču beidzot pirms nedaudz vairāk nekā gada man tas tomēr izdevās.
Šobrīd mana sieva argāna eļļu lieto kā sejas masku naktij. Viņa saka, ka tā esot labākā versija, ko vispār smērēt uz ādas.

 

4. Melnsēklītes eļļa (Nigella vai, kā Latvijā ierasts, melno ķimeņu eļļa)

Tik daudz pētījumu, kā ir par melnsēklītes eļļu, varbūt ir tikai vēl par olīveļļu. Iemesls ir pavisam vienkāršs. Labākā antibakteriālā, pretvīrusu un pret vēža šūnu eļļa, kāda jebkad ir pastāvējusi. Pētījumos melnsēklītes eļļa pierāda sevi kā izcilu pretvīrusu līdzekli pat gadījumos, kad ļoti spēcīgas antibiotikas izrādās bezspēcīgas. Līdzeklis pret toksiskām pelējuma sēnītēm.

 

Apveltīta ar antioksidantiem un citām veselību veicinošām vielām. Šīs ir 2 galvenās: timokinons (Thymoquinone jeb TQ), timohidrokinons (Thymohydroquinone jeb THQ). Pirmais jeb TQ ir iemesls, kādēļ melnsēklītes eļļa tiek uzskatīta par vienu no labākajiem dabīgajiem līdzekļiem pret audzējiem. Tas ir ārkārtīgi spēcīgs antioksidants, turklāt ļoti palīdz mūsu organisma dabīgajam antioksidantam – glutationam – veikt savu aizsardzību pret iekaisumiem un vēzi.
THQ savukārt savu īpašību dēļ uzskatāms par labu līdzekli cīņā un profilaksē pret smadzeņu slimībām – demence, alcheimers, autisms, Parkinsona slimība šizofrēnija u.c.
Ja izvirzītu topu ar slimībām/kaitēm, pret kurām izmantot melnsēklītes eļļu, tas būtu:
  1.  vēzis;
  2. aknu veselībai;
  3. diabēts;
  4. aptaukošanās;
  5. matu un ādas veselībai;
  6. infekciju profilaksei vai pat ārstēšanai.

 

Šī noteikti nav pati gardākā eļļa, taču lai augstāk aprakstītos labumus iegūtu, esmu gatavs ziedot labu garšu. Domāju, ka ikviens, kuram pats galvenais dzīves mērķis ir veselība – neiebildīs pavisam nedaudz jocīgajai garšai.

 

5. Sibīrijas ciedru riekstu eļļa

Tikpat veselīga kā melnsēklītes (melno ķimeņu) eļļa. Tikai simts reizes gardāka. Viena no pavisam retajām, kas ir izcila gan kulinārijā, gan veselībai. Brīnums no Sibīrijas.
Sibīrijas ciedrs, vietējo iedzīvotāju vidū godāts par dzīvības koku, par „Taigas karalieni“, savu patieso spēku slēpj ciedru riekstos – mazajās čiekuru sēkliņās.

 

Sibīrijas tautas medicīnā ciedru rieksti un no tiem iegūtā ciedru riekstu eļļa jau kopš seniem laikiem zināma kā daudzpusīgs dziedniecības līdzeklis, kā imunitātes un visa organisma stiprināšanas līdzeklis. Mūsdienās ciedru riekstu eļļas veselību veicinošā iedarbība uz cilvēka ķermeni tiek atzīta arī ārpus tās izcelsmes vietas.

Patiesībā, tas nav nekāds brīnums, jo līdzās fascinējoši augstajam vitamīnu, īpaši B, D un E, kā arī minerālvielu saturam, ciedru riekstu eļļā, salīdzinājumā ar citām eļļām, ir augstākais vienkāršo un salikto nepiesātināto taukskābju saturs, proti, vairāk nekā 90 %! Līdz ar to ciedru riekstu eļļa piedāvā svarīgu sabalansēta uztura sastāvdaļu.

 

Ir zināms, ka ciedru riekstu eļļu kā spēcīgo antioksidantu un toksīnu izvadītāju no organisma deva cilvēkiem, kuri bijuši tiešā Černobiļas atomkatastrofas tuvumā. Tā kā eļļa nav lēta, tad, protams, tā tika pārsvarā augstākā ranga militārām personām. Vienkāršie cilvēki diemžēl nedabūja. Rezultāti izrādījās pārsteidzoši.
Tādēļ arī nesen notikušajā Japānas atomreaktora avārijā cietušajiem ārsti izrakstīja receptes Sibīrijas ciedru riekstu eļļas dzeršanai.
Šī it kā mode turpinās un ar labiem rezultātiem Japānā ciedru eļļu, piemēram, lieto smēķētāji, lai tīrītu savu organismu.

 

Par garšām – neuzkrītošais, sveķainais gaišas dzintarkrāsas ciedru riekstu eļļas aromāts domās pilnīgi mierīgi aizved mūs uz Sibīrijas biezajiem skuju koku mežiem. Augslējās jūtama veselīgās eļļas mīkstā, patīkami riekstainā garša. Ciedru riekstu eļļa ir lieliski piemērota gan kā salātu eļļa, gan kā piedeva aukstajām un siltajām uzkodām, kā vērtīgs uztura papildinājums.
Es pilnīgi noteikti to pārlietu garnelēm vai jūras ķemmītēm. Ja vēl sakombinētu to ar Ābolu STAR balzametiķi, tad tā būtu delikatese!

Atstāt komentāru